Acupunctuur Jeong

Blog

vrijdag 31 december, 2021

koken voor mijn moeder : proloog

Dit is mijn moeder en deze foto is in voorjaar 2021 genomen op het  Jeju – eiland  op de 80ste verjaardag met haar jongste schoondochter. Moeder ziet er jonger uit dan haar leeftijd.

Mijn moeder is 80 jaar. In het jaar dat ik naar Nederland vertrok, verhuisden mijn ouders naar de geboorteplaats van mijn vader diep in de bergen; Nationale park, Jirisan.  Mijn vader is een paar jaar geleden overleden en mijn moeder is nu alleen in huis. Mijn hele familie raadde haar aan om naar een stad te verhuizen waar vervoer gemakkelijk is en de toegang tot het ziekenhuis gemakkelijk is, maar mijn moeder zei dat ze het leuk vond en het met geduld kocht.

Mijn moeder is de oudste op een na in het dorpje. Het is fijn om te weten dat mama er nog is waar de lucht helder is en het water helder, waar onvergetelijke herinneringen zijn.

Als ik daarheen ga, kan ik veel lekkere dingen eten. Ingrediënten die royaal worden toegevoegd zonder te sparen, zullen na verloop van tijd en toewijding meer heerlijke gerechten worden. Als ik mijn 80-jarige moeder complimenteer voor het eten dat ze de hele dag maakt, “Dit is zo lekker, de smaak is erg artistiek”, weet ze niet eens dat het moeilijk is en denkt ze eraan om de hele dag weer iets te maken.

Telkens als mijn vrienden me kwamen opzoeken, kwam mijn moeder naar voren en maakte een volledige set eten voor mijn vriendinnen klaar. Af en toe waren er momenten dat ik maaltijden bereidde, maar meestal at ik gewoon zo.

Ik kon twee jaar niet naar Korea vanwege de Covid-19, maar nu heb ik een vliegticket geboekt voor aanstaande mei. En ineens dacht ik: “Nu moet ik koken voor mijn moeder.” Tot de tijd dat ik boven de 50 was, was ik zo’n onvolwassen dochter.

Dus ik maak een lijst van wat voor soort gerechten ik ga maken.
Ik zou hier graag willen oefenen voordat ik naar Korea ga, maar helaas zijn er veel ingrediënten die hier niet verkrijgbaar zijn.
Toch wil ik alle gerechten die ik kan bereiden één voor één uitproberen met de gedachte dat ik ze voor mijn moeder ga maken.

Mijn 80-jarige moeder op de foto ziet er jonger uit dan haar leeftijd, maar achter de camera zit haar toverstok. Zij heeft verder geen zorgen, maar door een stenose kan ze niet meer lang in dezelfde houding lopen of zitten. Daarom kun ze niet op deze plek komen waar je lang moet rijden en dan weer op het vliegtuig moet stappen.

Dus voegde ik nog iets toe aan mijn gebed voordat ik ga slapen.

” Laat ze alsjeblieft niet te veel last hebben van rugpijn in haar latere jaren”

Ik ben niet zo’n lieve dochter. Dus ik heb vaak ruzie met mijn moeder. Natuurlijk zijn er geen grote ruzies, maar mijn moeder en ik, die twee totaal verschillende mensen zijn, botsen vaak. Toch stond zij, die bijna al mijn studiekosten heeft betaald, altijd aan mijn zijde als ik ziek was en me het meest hielp met heerlijke maaltijden.

Voor mij waren maaltijden in het verleden gewoon maaltijden. Het is normaal dat iedereen drie maaltijden per dag eet. In die tijd werd de tafel meestal klaargemaakt door het harde werk van iemand anders, en die iemand was mijn moeder. Maar nu iedereen weet hoe moeilijk het is om één maaltijd op tafel te zetten, is elke maaltijd bijzonder.

Dus nu begin ik de serie met de titel die ik aan mijn moeder wil geven.

Bent u toe aan een effectieve behandeling

Ik help u graag! Neem vrijblijvend contact met mij op en ontdek de mogelijkheden.

Neem contact op