Acupunctuur Jeong

Klinische Casus

woensdag 13 september, 2023

Ziekte van Ménière

Menière-ziekte is een aandoening van het binnenoor die pijnlijk is, gehoorverlies en oorsuizen veroorzaakt. Het kan ook leiden tot een gevoel van volheid in de vloer. De oorzaak van de ziekte is niet volledig bekend, maar het wordt veroorzaakt door een ophoping van vocht in het binnenoor. De behandeling kan medicijnen omvatten om de symptomen te beheersen, maar in sommige gevallen kan een operatie nodig zijn. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als u vermoedt dat u deze aandoening heeft.

 1. 65+, vrouw, zij had een jaar lang de ziekte van Ménière
 • Menière
 • toen ze kwam, 3 dagen geleden, lag ze de hele dag op bed en moest steeds overgeven
 • Oorsuizen (Links is erger)
 • toen ze kwam was haar oor (links) helemaal dicht
 • Links is erger (alleen links en vandaag was deze helemaal dicht)

(Het is moeilijk te geloven) Tijdens de eerste behandeling gingen de oren van de patiënte open en verbeterde haar duizeligheid. En toen deze patiënt een week later opnieuw op bezoek kwam, zei ze dat er geen Ménière-aanval had plaatsgevonden. En ze vertelde dat ze ook geen verstopping in haar oren had gehad en dat haar oorsuizen minder werd. Zou u het geloven als één behandeling de duizeligheid verbetert die al een jaar aanhoudt? Maar het is waar. Ménière is bij acupunctuur niet zo moeilijk als je zou denken. Deze patiënt voltooide de behandeling met in totaal 3 behandelingen.

Ze wist niet dat de casus van deze patiënt beter zou worden met acupunctuur, maar haar vriendin, die in het verleden patiënt van mij was, kwam op advies naar mijn praktijk.

In de tussentijd had ik vaak Ménière – patiënten als secundaire symptomen(ze hebben vaak nog erger aandoeningen) dus ze zijn niet als hoofdsymptoom behandeld, maar deze patiënt had als haar belangrijkste symptoom is.

 1. 60+, vrouw
 • Astma: artrose in knieën (hurken kan niet meer)
 • kan niet meer langer dan 15 min lopen; dan begint de pijn
 • Vocht groot houden  (wat bedoel je?)
 • Linker buit zit bobbel (ook deze zin begrijp ik niet)
 • Astma: lichte vorm (maar vaak heel lage saturatie en benauwd)
 • Nachtplassen: 4-5 keer geweest, maar nu helemaal niet meer
 • 5 jaar duizelig geweest (maar deze patiënt gebruikte geen medicijnen)

Het belangrijkste symptoom van deze patiënte was hevige pijn in beide knieën als gevolg van een 30 jaar oude artrose, maar ze werd vijf jaar lang telkens duizelig als ze van houding veranderde. Om te beginnen is de duizeligheid verdwenen. De oude artrose is echter niet helemaal verbeterd, maar wordt steeds beter.

Mensen met diabetes kunnen ook klagen over Ménière. Ik zie Ménière als een immuun gerelateerde ziekte, dus ik denk niet dat het veel verschilt van immunotherapie. En omdat mijn gedachten altijd gelijk hadden, denk ik dat het met acupunctuur is te behandelen.

Als deze persoon eerder was gekomen dan een jaar te wachten, waren de klachten eerder verdwenen. Ik hoop dus dat degenen die Ménière hebben, niet aarzelen en snel komen.

Bent u toe aan een effectieve behandeling

Ik help u graag! Neem vrijblijvend contact met mij op en ontdek de mogelijkheden.

Neem contact op