Acupunctuur Jeong

Klinische Casus

vrijdag 8 april, 2022

Paniekaanvallen

Case 1) 2019, Vrouw, 30+ 

Belangrijkste symptoom:  niet in staat om naar de supermarkt te gaan door paniekstoornis, (toen)werk gestopt.

Deze patiënt heeft verschillende keren een psychologische behandeling gehad, maar de symptomen verbeterden niet. Ze dacht toen dat er druk en hartkloppingen in haar hart waren omdat zij in een staat van uithoudingsvermogen was. En toen zij met die symptomen een besloten ruimte binnenkwam, voelde ze haar hart meer bonzen van angst en veroorzaakte dit paniekstoornissymptomen.

Op dat moment nam zij een pauze van haar werk vanwege een paniekstoornis, en kreeg zij psychologische begeleiding en probeerde verschillende dingen, maar de symptomen verbeterden niet, dus deze zaak kwam bij mij. Het moet voor mij niet gemakkelijk zijn geweest om acupunctuur voor een paniekstoornis te bedenken, maar ik vroeg niet hoe het bij mij kwam (ik had het toen moeten vragen/ik wou dat ik het toen had gevraagd).

Tot die tijd, in mijn ervaring, hadden patiënten met een paniekstoornis meestal hun hart zwaar/krachtig kloppend, dus de focus lag op het hart. Dus ik vermoedde dat de klachten van deze patiënt waarschijnlijk te wijten waren aan een slechte bloedsomloop in het hartgebied in plaats van andere psychologische redenen.

Wanneer het midden van de borstkas werd ingedrukt, voelde de patiënt zelfs intense tederheid.

Nogmaals, toen ik op het midden van haar borst drukte, voelde zij meer pijn dan gemiddeld. Dus ik behandelde het hart en de klacht werd na de 2e behandeling echt helemaal beter en kwam niet meer terug.

Deze patiënt heeft voor de derde keer een afspraak gemaakt, maar zij heeft van tevoren gebeld en de afspraak geannuleerd, omdat er in die tijd (2 weken) geen symptomen waren en ik herinner me de patiënt die me het goede nieuws vertelde dat alles in orde was.

Omdat de patiënt niet veel andere symptomen had, verdwenen de symptomen van paniekstoornis snel omdat het de communicatie in het hartgebied vergemakkelijkte, maar de volgende patiënten zijn een ander geval. De behandeling eindigde te snel, dus als de symptomen terugkeren, heb ik ze geadviseerd niet te wachten en meteen terug te komen, maar ik heb niks hoorde tot nu toe na drie jaar. De werkplek van deze patiënt was ook dicht bij mijn praktijk, dus het was gemakkelijk te bereiken als zij dat wilde.

Case 2) 25+, vrouw, veel stress

 1. O.S : 2 jaar begonnen
 2. Symptomen: misselijk, hoofdpijn, kramp in de maag (steenachtig gevoel), zweten, diarree, geen rust, jagend gevoel
 3. Aanleiding: stress

Zodra de paniekaanval begint, duurt deze ongeveer 1 uur. Ze wilde heel graag van de symptomen af. De meeste symptomen van de patiënt waren nauw gerelateerd aan de maag. Dus werd zij behandeld met een focus op het spijsverteringsstelsel.

 • Na de 1e behandeling: voor de behandeling was de hele maag hard en pijnlijk, zelfs bij een lichte druk, maar werd tijdens de behandeling veel zachter. Zo’n harde buik zie je zelden.
  •  Rustiger en daardoor kan zij beter slapen
  • Nog zweten en gevoelig maar verder ging het goed
 • Na de 2e behandeling:
  • Geen steenachtige maag, maar wel gevoelig geweest
  • Slapen gaat beter
  • Vermoeidheid gaat beter
 • Na de 3e behandeling:
  • 1 keer 2 minuten paniekaanval gehad in haar auto
  • verder ging het goed
  • naar om de 3 weken afgebouwd
 • Na de 4e behandeling:
  • Ze had 1 minuten (2 keer) paniekaanval gehad en verder niet.

Ze heeft weer een afspraak gemaakt. De paniekaanval veroorzaakte door maag en gaat nu goed met haar.

Case 3)55+, vrouw, paniek aanval

 1. Jaren geleden bij een psycholoog geweest
 2. Slaat op ademhaling
 3. Zenuwachtig (zij trilde helemaal)
 4. Bang om alleen thuis te zijn
 5. Trillen
 6. Druk op de borst
 7. Weinig eetlust
 8. Ooit geconstateerd dat ze vol met gas in haar darmen zat
 9. etc.
 • Na de 1e behandeling (vrijdag): ging het goed en ze liet het hele weekend elke 5 minuten veel scheten. En het ging goed tot dinsdagochtend.
 • Ze belde dinsdagochtend en ze zei dat al haar symptomen erger waren geworden. Dus ik vroeg haar om die middag terug te komen.

Ik denk dat er een probleem moet zijn geweest met het spijsverteringsstelsel, dus ik vroeg wat ze de dag ervoor had gegeten: (stamppot met spekjes en aardbeien met veel suiker)

Nogmaals, ze kon vet niet goed verteren, en indigestie kan leiden tot neurose. Ik deed de behandeling en ze werd mild en voelde zich comfortabeler. Ook adviseerde ik haar om voorlopig voorzichtig te zijn met vetinname.

Toen ze twee weken later terugkwam, zei ze dat het heel goed met haar ging.

Bij het vierde bezoek at ze de dag ervoor een hamburger en kwamen haar symptomen (minder maar toch) terug.

Nogmaals, vet was een probleem. Als deze patiënt niet naar mij was gekomen, moest ze misschien weer wat antidepressiva of zenuw kalmerende middelen innemen. In feite had ze vroeger al een soortgelijke behandeling ondergaan.

Deze patiënt kan voorlopig echter niet worden behandeld omdat ze voor zes maanden naar buitenland gaan werken met haar man. Als ze voorzichtig is met vet en veel beweegt zodat haar maag en darmen goed kunnen bewegen, kun zij wel gezond blijven.

Ik wil zeggen: Paniekstoornis is niet altijd een psychische aandoening. De meeste gevallen verschijnen als gevolg van dissonantie van het lichaam (naar mijn ervaring). Behalve zoals hier vermeld, zie ik van tijd tot tijd mensen lijden aan een paniekstoornis in mijn praktijk.  De meeste van die mensen hebben ook fysieke symptomen en ze worden beter met de behandeling. Begin dus niet met het onvoorwaardelijk innemen van medicijnen, maar als je acupunctuur of andere alternatieve behandelingen probeert en er is geen effect, kun je op dat moment beginnen. Omdat er momenten zijn dat je medicijnen moet nemen, maar ik denk niet dat het altijd nodig is.

Bent u toe aan een effectieve behandeling

Ik help u graag! Neem vrijblijvend contact met mij op en ontdek de mogelijkheden.

Neem contact op